Het opruimen van een kunstverzameling

De in 2021 overleden kunstenares Liz Strick liet 3 zonen achter. De zonen van Liz waren woonachtig buiten Nederland. Via mijn netwerk ben ik met de familie van Liz in contact gekomen. Vanuit de wijk, via Social media en via de buren kwam de opdracht op mijn pad. Vanwege mijn ervaring met opruimen en organisatie-skills kon ik de familie enthousiasmeren voor een plan waarin herdenken, verdelen, opruimen, exposeren en verkopen van het werk van Liz centraal stonden.

Wie was Liz Strick?

Liz Strick (1953 – 2021) was een Nederlandse kunstenaar. Haar werk omvatte invloeden van over de hele wereld en varieerde van expressionistische kunst en landschappen tot figuratieve en abstracte werken. Ze studeerde onder de bezielende leiding van de Turkse kunstenaar Orhan Taylan en de beeldend kunstenaar en curator Oliver Bevan in Londen. Liz’ kunstwerken werden tentoongesteld in verschillende landen, waaronder Curaçao, Engeland, Duitsland, Koeweit en Turkije. Ze was sinds 2005 gevestigd in de regio Den Haag, waar ze in opdracht werkte en exposeerde in galeries en tentoonstellingen. Liz overleed in 2021 in Delft.

Retrospectief, the art of Liz Strick

Tijdens de verkooptentoonstelling die in augustus 2022 in Den Haag is gehouden zijn tientallen schilderijen verkocht aan liefhebbers, familie, buren en passanten. Deze succesvolle tentoonstelling heeft voorzien in het eervol terugkijken op Liz haar leven. De mogelijkheid om haar werk voor de laatste keer te zien in de overzichtsexpositie was de kroon op het project. 

Opruimen van een kunstenaarswoning

Hoe gaat dat in zijn werk het opruimen van een kunstenaarswoning? 

Zoals altijd liggen er drie wensen: 

  1. Zoveel mogelijk waarde halen uit de schilderijen die niet voor eigen gebruik zijn behouden;
  2. Het schenken van de schilderspullen aan organisaties die voor specifieke doelgroepen creatieve bijeenkomsten houden;
  3. Transparante communicatie over de aanpak en het proces;

In een 4 fasen plan heb ik de familie geholpen met het verkopen van de verzameling schilderijen, het opruimen van haar bezittingen, het veilen van de antieke voorwerpen, het digitaliseren van fotoalbums en het schoonmaken en ontruimen en stylen voor de verkoop van de kunstenaarswoning.

Hierna is de voormalig kunstenaarswoning aan de markt aangeboden en succesvol verkocht. 

Goede doelen 

Jeltje Residential Projects onderzoekt altijd of bruikbare inboedel geschonken kan worden aan specifieke doelgroepen. Ook bij deze ontruiming is samengewerkt met lokale partijen.

  • De Bieslandhof Ouderzorg is blij gemaakt met verf, kwasten, schilderezels en linnen
  • Inloophuis voor mensen met kanker (Inloophuis Debora in Delft)  heeft om niet schilderijen van Liz ontvangen
  • Texcollect heeft alle avondkleding opgehaald
  • Kleding en linnengoed is o.a. gedoneerd aan de stichting Swiffers Hoeve
  • Tuingereedschap is gedoneerd aan Natuurbelevingstuin De Bult

Bent u op zoek naar een partij die  bijzondere verzamelingen verkoopt? Neem contact op via de website, www.jeltje.nl 7\7 sta ik voor u klaar voor advies. Een vrijblijvend bezoek aan de woning met de verzamelingen maak ik graag met u.