Kunst of kitsch? 

Tijdens de ontruiming van overvolle woning In Leidschendam met waardevolle inboedel stuitten we deze winter op een bijzondere vondst. Een schilderij uit Afrika van een niet onbekende schilder. Een gesigneerde achterkant en persoonlijk dankwoord maakt dit olieverf-doek uniek. Namens betrokkenen en familie mocht Jeltje Residential Projects dit schilderij inbrengen bij het veilinghuis.

Een schilderij uit Zuid-Afrika

Het gebeurt tijdens het opruimen. Een schilderij met handgeschreven aantekeningen op de achterkant. Persoonlijk en met een duidelijke link naar de voormalig bewoner van de woning. Met behulp van de experts van het veilinghuis is de waarde bepaald en het doek ingebracht.

Figuren bij de Basheikh moskee te Mombasa, Kenia Jacob

Hendrik Pierneef (1886 – 1957)

Olieverf op paneel, l.o. gesigneerd en gedateerd maart 1926 

Inscriptie verso: Aan Kapitein S(…)r, van J.H. en M. Pierneef ter herinnering aan die gezellige tijd aan boord. SS Toba 12 jan.-12 maart 1926. 

  • Herkomst: familie eerste eigenaar.
  • Inbrengen bij het veilinghuis
  • Hoe gaat dat in zijn werk inbrengen in het veilinghuis? 

Zoals altijd liggen er drie wensen: 

  1. Zoveel mogelijk waarde halen uit de spullen;
  2. Op een waardige manier omgaan met spullen van waarde uit de woning;
  3. Transparante communicatie over het proces;

Nadat het schilderij werd overgedragen, ontving ik een ontvangstbewijs voor de eigenaar. De experts geven advies over de historische waarde, de richtprijs, de commissie en inzetprijs. 

Met enthousiasme en kennis van zaken is dit unieke schilderij via de veiling bij een nieuwe eigenaar gekomen. Liefhebbers en vaste bezoekers worden door het veilinghuis geattendeerd op parels in de markt via besloten kunstportals, advertenties op internationale kunstportals en galeristen over de gehele wereld. Jeltje Residential Projects werkt samen met die partijen in de markt voor uw maximale opbrengst.

Met de bewindvoerder en de erfgename besprak ik vooraf de te verwachten opbrengst, de commissie en wijze van uitbetalen. Inbrengst overzichten en schriftelijke bevestiging van de gemaakte afspraken liggen te grondslag aan het veilen van waardevolle spullen. Op die manier kan er nooit een misverstand ontstaan over de waarde die de inboedel oplevert.

Is het kunst of is het kitsch? 

Jeltje Residential Projects is gewend om waardevolle inboedel aan te bieden aan de juiste partijen. Dit doen wij om meerdere redenen. Familie en nabestaanden willen graag weten wat de verzamelde voorwerpen waard zijn in de huidige markt. Naast de emotionele waarde is het fijn om van het voorwerp de historische en de (te verwachten) marktwaarde te weten.

Wanneer de taxatie is afgerond bepaalt de eigenaar of de waardevolle inboedel ingebracht wordt in de veiling of niet. Op deze manier denkt Jeltje Residential Projects mee met het taxeren en verkopen van uw waardevolle spullen en bepaalt u samen met ons of de spullen in de familie blijven of terecht komen bij een nieuwe eigenaar.

Wilt u meer weten over veilen van uw inboedel? Neem gerust contact op met mij en ik vertel u meer over mijn samenwerking met experts en partners